Sretan Dan osnivača!

Na današnji dan, 22. februara, dajemo počast ne samo osnivaču izviđačkog pokreta, već i čovjeku čije su vizije i vrijednosti inspirisale izviđače širom sveta – Robertu Badenu-Powellu. Danas, slavimo Dan osnivača sa dubokim poštovanjem prema onima koji su hrabro krenuli stazom avanture još od samog početka.

 

Kada je Robert Baden-Powell osnovao izviđački pokret, nije samo stvorio organizaciju; stvorio je pokret koji je promenio živote mladih širom sveta. Bio je to pokret koji je prepoznao snagu mladih ljudi, njihovu želju za avanturom, samopouzdanjem i sposobnošću da utiču na svijet oko sebe.

 

Prva izviđački kamp održan je 1907. godine, na ostrvu Brownsea, u Engleskoj. Ovaj događaj označio je početak izviđačkog pokreta koji je brzo rastao i širio se širom sveta. Ideje koje su Baden-Powellove vizije donosile – samopouzdanje, vještine preživljavanja, timski rad i ljubav prema prirodi – postale su temelj na kojem su izgrađeni izviđački odredi kao naši.

 

Neka nam ova prilika bude poticaj da nastavimo da živimo po izviđačkim vrijednostima, da istražujemo svijet oko sebe sa radoznalošću i hrabrošću, i da nastavimo da gradimo zajednicu koja se oslanja na prijateljstvo, poštovanje i solidarnost.

 

Danas ponosno nosite svoje izviđačke marame, koje nas povezuju sa svim izviđačima širom sveta. Dragi izviđači, sretan Dan osnivača!

 

#scouts #sigze #bpday