BJEŠE JEDNOM …
Sve je počelo davne 1952. godine kada rahmetli Ćazim Nožić dobiva zadatak da u tadašnjoj Gimnaziji formira izviđače. Izabrao je vrijedne i marljive učenike Gimnazije Nihaza Gradinčića – Ničeta i Antoniju Stojak da učestvuju na januarskom 15-to dnevnom seminaru za izviđačke vodnike u Pionirskoj dolini kod Sarajeva. Nakon što su s uspjehom, 27. januara 1953. godine položili prvu zvijezdu, već 20. februara osnivaju prva dva voda – “Vučjak” i “Ciklama”.

… DO POČETKA 90-tih

više od 72.000 volonterskih sati godišnje , više od 1.200 godišnjih noćenja u prirodi svrstalo nas je u najveću organizaciju za
mlade u tadašnjoj državi SFR Jugoslaviji.

imamo više od 1500 aktivnih članova, posjedujemo infrastrukturu i resurse za organiziranje kampa za više od 1000 učesnika

… 1992 – 1995

Početkom ratnih sukoba i naši projekti su srušeni. Međutim, naš san i naša ideja nastavili su živjeti uz grupu odraslih koji su nastavili sedmična okupljanja u najgorim uslovima.

Mnogi naši članovi su izgubili život, neki su napustili zemlju, naša oprema je u potpunosti devastirana i uništena

Koristili smo svu našu preostalu opremu, znanja i resurse u najtežim vremenima kako bismo održali obećanje koje smo dali – da pomažemo drugima i radimo za druge. U tome smo uspjeli posebno kroz podršku u opremi za prognanike i druge ugrožene kategorije.

POSLIJE KIŠE, UVIJEK DOĐE SUNCE …

Prve vodove okupljamo već 1996. godine i organizujemo ljetovanje na jezeru Modrac

Već 1997. godine smo ponovo na Boračkom jezeru zahvaljujući prijateljstvu sa izviđačima Mostara

Izviđači Zenice u američkoj bazi McGovern kraj Brčkog su inicijatori prvog susreta izviđača iz oba entiteta

1999. kao dio Savjeta izviđačkih organizacija u Bosni i Hercegovini postajemo punopravni članovi WOSM-a

Pred nama je težak izazov jer nemamo nikakve uslove za rad (naše prostorije su bile bez struje i vode), a pomoć lokalne ili državne uprave nedostupna jer smo smatrani „zaostavštinom komunizma”, a ne najboljim partnerom u neformalnom obrazovanju.

Nakon 25 poslijeratnih godina, kontinuiranog i upornog rada, sa ponosom možemo reći da smo najveća i najkvalitetnija organizacija koja se bavi neformalnim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini.

Prepoznati smo kao partneri lokalnih i kantonalnih vlasti, te brojnih privrednih subjekata.

Ambasade Japana i Sjedinjenih Američkih Država prepoznali su naš rad i trud i pomogli nam da nastavimo svoj progresivni razvoj.