U Susret proljeću 2024

13. aprila, održano je 19. po redu tradicionalno izviđačko-ekološko takmičenje “U susret proljeću”. Na ovogodišnjem takmičenju znanje iz ekologije, opće kulture i tradicionalnih izviđačkih vještina pokazalo je ukupno 37 ekipa koje su u Zenicu stigle iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a u posebnoj kategoriji takmičilo se i 8 zeničkih ekipa koje su predstavljale naša 3 odreda.
Najbolje rezultate ostvarile su sljedeće ekipe:
-„Koce“, OI „Neretva“ Konjic, 1. mjesto
-„Kapibare“, OI „Petar Kočić“ Brod, 2. mjesto
-„OkoVis“, OI „Visoko“ Visoko, 3. mjesto.
U kategoriji zeničkih izviđača najbolje rezultate postigli su:
-„Mumijevi”, OI „Lisac”, 1. mjesto.
-„Tulumbe” OI „Lisac”, 2. mjesto
-„Zipovci“ OI “Smet”, 3. mjesto.
Svoj doprinos realizaciji ovogodišnjeg takmičenja dali su i naši izviđački prijatelji iz Podgorice, Osijeka, Niša, Skoplja i Banovića, koji u periodu od 11. do 14. aprila uživaju u našem gradu, gdje se ovih dana održavaju aktivnosti u sklopu projekta „Izviđački hod za bolji svijet“. Pomenuti projekat započeo je petodnevnim ljetnim kampom održanim proteklog ljeta u Kopačevu (Osijek), a njegov glavni cilj je osnaživanje mladih lidera u zajednici kroz vršnjačku edukaciju i upoznavanje različitosti. Aktivnost je sufinansirana od strane Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine.
Ovim putem se zahvaljujemo svim izviđačima i planinkama koji su svojim prisustvom uveličali naš tradicionalni doček proljeća, a onima najuspješnijim od srca čestitamo na ostvarenim rezultatima.
Do narednog susreta,
Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O!