“Izviđački hod za bolji svijet” u Zenici

Od 11. do 14. aprila, u organizaciji Saveza Izviđača grada Zenica, održano je druženje učesnika projekta “Izviđački hod za bolji svijet”, koji je realiziran u Osijeku tokom ljeta 2023. godine. Ova aktivnost, zajedno sa takmičenjem “U susret proljeću”, okupila je preko 500 mladih iz Bosne i Hercegovine i regiona.
Učesnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije imali su priliku da 12. aprila, na Dan oslobođenja grada Zenice, posjete spomenik poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata i upoznaju se sa značajem tog područja. Nakon popodneva, učesnici su imali priliku da posjete tvrđavu Vranduk i upoznaju se sa njenim srednjovjekovnim značajem, kao i da upoznaju selo Vranduk i njegovu kulturu. U večernjim satima, sa vodičem Afanom Abazovićem, prošetali smo gradom i upoznali se sa historijom te materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom koju grad Zenica nosi.
Subota je bila dan za akciju, kada smo se svi zajedno udružili u organizaciji 19. takmičenja “U susret proljeću”. Takmičenje je bilo za mlađe izviđače, a učešće je uzelo 37 ekipa iz Bosne i Hercegovine.
Naši gosti bili su članovi izviđačkih organizacija iz Podgorice, Osijeka, Niša, Skoplja, Banovića i Zenice. Ova aktivnost nastavlja diseminaciju i korištenje rezultata projekta u okviru programa Erasmus+.