Deveta generacija Izviđačke šumske škole

9. generacija izviđačke šumske škole „Put izazova“ 2023
Simblički okvir:
„…od srca do srca…“
Izviđačka šumska škola „Put izazova“ u organizaciji Saveza izviđača grada Zenica se kao i svake godine odvijala u izviđačkom centru na Boračkom jezeru. Ovogodišnja avantura trajala je od 07. do 14. jula i brojala je 17 polaznika, od kojih je 12 član Saveza izviđača grada Zenice, 4 član Odreda izviđača „Pofalići“ i 1 iz Odreda izviđača „Prvi Dobrinjski“.
OI „Zmajevac“ Zenica:
1. Denis Lončarić
2. Hana Nadžaković
3. Mia- Lorena Rizvić
4. Minja Mijatović
5. Stefan Nikolić
6. Tea Žepačkić
OI „Lisac“ Zenica:
1. Adna Skulić
2. Ali Zlotrg
3. Amina Babić
4. Emir Turudić
5. Faris Bašić
6. Sara Arnaut
OI „Pofalići“ Pofalići:
1. Nela Hamzić
2. Berina Tihić
3. Asja Gazibara
4. Esma Zakomac
OI „Prvi Dobrinjski“ Sarajevo:
1. Alina Gijo
Zaduženi za organizaciju i realizaciju svih aktivnosti na kampovanju bili su:
Ajla Mujezinović- starješina
Harun Milak- načelnik
Lana Lazić- vodnik/ Instruktor
Davud Malkoč- vodnik/ instruktor
Zatim: Edin Šarić, Lejla Srajalić- Fejzić, Zekerijah Avdić, Denis Samardžić, Miroslav Popović, Adnan Bičakčić, Sead Mustafić, Hamza Isaković, Aja Borić, Kerim Demiri, Sarah Talić, te svi ostali članovi štaba I smjene.
Kroz sedmodnevni boravak u Izviđačkom centru na Boračkom jezeru razgovarali smo o mnogim temama, a to su: boravak u prirodi, orijentacija, izletništvo, pionirstvo, prva pomoć, izviđačka organizacija, igre, pjesme, zip line, metodika rada u vodu/ jatu i mnoge druge.
Na izletu održanom 12. 07. 2023. godine polaznici su imali priliku položiti vještarstvo IZVIĐAČ IZLETNIK. Zahvaljujući dobrom poznavanju opreme, geografskih obiljžja, organizacije izleta i bivakovanja, ishrane u prirodi i pionirstva svi polaznici Izviđačke šumske škole „Put izazova“ osvojili su vještarstvo IZVIĐAČ IZLETNIK.
IZVIĐAČ NOVINAR je još jedno vještarstvo za koje su se naši polaznici borili tokom boravka u kampu. Svi polaznici su imali priliku učestvovati u prikupljanju i bilježenju značajnih trenutaka i dogodovština proteklog kampa. Kreativno mišljenje, rad u timu i snalažljivost su osobine koje krase naše polaznike, upravo takav način rada ih je doveo do vještarstva IZVIĐAČ NOVINAR.
IZVIĐAČKI KURIR je jedno od najtežih vještarstava za osvojiti, ali uprkos tome naši polaznici su bili dovoljno hrabri da prihvate taj izazaov. Međutim, njihova želja za druženjem i brbljivost su predstavljale veliku prepreku, zbog čega većina polaznika nije ostvarila mogućnost osvajanja ovog vještarstva.
Svečani zbor smo završili uz stihove izviđačke pjesme:
„KADA VOLIMO OD SVEGA SMO JAČI,
MISIJU SVOJU ZNAJU IZVIĐAČI,
USPONI, PADOVI, SVE TO LET,
GRADEĆI SEBE MI GRADIMO SVIJET.“

  1. Svi polaznici su uspješno završili 9. klasu Izviđačke šumske škole „Put izazova“.
    Najbolji polaznik je Emir Turudić.
    Najbolja polaznica je Minja Mijatović.