Drugi dan kampa ONE DREAM u znaku radionica o borbi protiv vršnjačkog nasilja

Drugi je dan INTERETNIČKOG ZIMSKOG KAMPA ONE DREAM na Smetovima. Vodovi su dobili nazive, osmislili svoje pozdrave i krenuli u pripremanje KZP-a.

Nakon produktivnog jutra zajedno u šetnji gornji i donji dom su krenuli u posjetu mini zoo vrtu na Smetovima. Učesnici su bili oduševljeni mini zoo vrtom punim životinja koje ne viđamo svaki dan. U posjetu smo došli lami, nojevima, labudovima, srnama, zečevima, konjima i drugim životinjama. Nakon toga blatnjavih čizama i nasmijanih lica vratili smo se u planinarski dom na ručak.

Poslije jela uzeli smo kratki predah na strogom odmoru. U drugom dijelu dana započeli smo temu SAFE FROM HARM radionicom ZAŠTO LJUDI ZLOSTAVLJAJU. Odgledali smo kratki video te prodiskutivali o razlozima i posljedicama vršnjačkog nasilja. Nakon kratkog odmora staješina kampa Edin Šarić otvorio je promociju prvog od dva kompleta priručnika SIGURNI OD NASILJA. Priručnik je kreiran od strane Svjetskog izviđačkog pokreta (WOSM) a prilagođen prema programskim okvirima izviđača u BiH. U njemu su savjeti i razrađene radionice za izviđače ali i one koji to nisu. Svi zajedno smo na kraju položili i potpisali ZAVJET PROTIV NASILJA.
Nakon večere uslijedila je panika u planinarskom domu uzrokovana finalnim pripremama za KZP – historijski događaj PRVA SMETOVIZIJA!

Na ovogodišnjoj prvog SMETOVIZIJI imali smo priliku pogledati nastupe predstavnika Brazila, Meksika, Španije, Južne Koreje, Indije i Egipta.
Pobjedu na prvoj SMETOVIZIJI odnijele su ekipe Egipta i Indije, a za veliku nagradu oslobođeni su sutrašnje smotre kreveta.

Do sutrašnjeg javljanja pozdrave vam šalju Kemo i Ajla. 👋🏼