SVEČANO OTVOREN ZIMSKI INTERETNIČKI KAMP •JEDAN SAN• NA SMETOVIMA

Danas po prvi put na Smetovima u realizaciji interetničkog zimskog kampa, mladi iz Prijedora, Broda, Trebinja i Zenice otvorili su zimski interetnički kamp JEDAN SAN. Zimovanje će se realizovati u periodu od 12. do 16. januara u izviđačkom i planinarskom domu na Smetovima. Interetnički zimski kamp je nastavak realizacije projekta JEDAN SAN koji realizuje Savez izviđača grada Zenica i Odred izviđača “dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora, a uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Svečanost otvaranja je započela u 13:00 sati na planinarskom domu uz brojne goste i izviđačke prijatelje. Izuzetna čast nam je bila ugostiti saradnicu za javnu diplomatiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Lauru Haugen, premijerku Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amru Mehmedić, ministricu finansija Zeničko-dobojskog kantona Dženanu Čišiju kao i predstavnike koalicije Positiv Tolerance na čelu sa Dautom Bajramovićem, predstavnika za pitanja mladih grada Zenica Kenana Alispahića, predsjednika Eko-foruma Samira Lemeša i ostale izviđačke prijatelje.

Zahvaljujemo se i medijskim kućama na prisustvu i podršci BHT1, Federalnoj TV, FENI i Oslobođenju.
Na samoj ceremoniji otvaranja kampa iskoristili smo priliku i uručiti priznanja povodom 70 godina postojanja Saveza izviđača grada Zenica. Za izuzetan doprinos i razvoj naše organizacije povodom 70 godina postojanja Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Vladi Zeničko-dobojskog kantona uručili smo povelje kao najveći stepen priznanja.

U obraćanju učesnicima kampa premijerka Amra Mehmedić je istakla da ovako lijepe priče treba da izlaze i van granica BiH. Zimski interetnički kamp JEDAN SAN na Smetovima zvanično je otvorila saradnica za javnu diplomatiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Laura Haugen, koja je istakla da su ponosni sponzori ovog kampa koji propagira različitost i saradnju.

Učesnici kampa su se u nastavku dana upoznali sa Smetovima, te učili o geografskom i historijskom značaju ovog područja. Nakon upoznavanja lokaliteta učesnici su se podijelili u mješovite vodove i upoznali svoje prijatelje koji su stigli iz drugih gradova. Za večernji dio programa učesnicima je priređena zabava uz DJ-a.