Jota – Joti 2022

JOTA-JOTI 15.-16.10.2022.

Proteklog vikenda 20 članova iz tri odreda OI Smet, OI Zmajevac i OI Lisac zajedno sa prijateljima iz kluba radio-amatera “Zenica” E71EZC se okupila u domu na Smetovima, kako bi realizovali aktivnost JOTA (Jamboree of the Air). Druženje je započelo kratkim razgovorom o nastanku kluba radio-amatera, historiji razvijanja i radu istog, načinu i pravilima komuniciranja na radio stanicama koje se koriste u oblasti radio-amaterizma. Preneseno znanje učesnici su u grupama mogli praktično iskoristiti, prilikom uspostavljanja radio veza sa izviđačima širom svijeta gdje su stvorili nova prijateljstva, iskustva i uspomene.

Nakon pauze za ručak ekipe su izašle u jesenju šetnju po Smetovima, o ljepotama Smetova i krajolicima prenijeli su priče svojim prijateljima izviđačima iz raznih zemalja, na radio vezama koje su bez poteškoća uspostavljene sa Norveškom, Holandijom, Njemačkom, Italijom, Mađarskom, Sjevernom Makedonijom, Francuskom, Maltom i drugim zemljama. Izviđači su imali prilku iskusiti samostalno spelovanje i razgovor sa izviđačima i radio-amaterima širom svijeta.

Ostatak dana je proveden u druženju, društvenim igrama i analizi ostvarenih radio veza nakon čega je došlo vrijeme i za kulturno-zabavni program na kojem su nakon uzbudljivog dana učesnici gledali film. Drugog dana, 16.10. atmosfera i aktivnosti su bile usmjerene na čišćenje doma kao i na uređenje novo izgrađenog adrenalinskog parka “Poletarac i Pčelica”.

U prostorijama Saveza izviđača Grada Zenica održali smo aktivnosti JOTI (Jamboree of the internet) stupili smo u kontakt sa izviđačima iz 87 zemalja širom svijeta. Komunikaciju putem interneta smo iskoristili za takmičenje i upoznavanje izviđača i planinki iz drugih država. Putem Skypa smo razgovarali sa izviđačima iz Norveške ramjenili svoja iskustva o izviđačkoj organizaciji i zabavili se uz igrice koje su spremili za nas. U aktivnostima je učestvovalo 70 pčelica, poletaraca, izviđača i planinki iz naša tri odreda OI Lisac, OI Zmajevac i OI Smet.

 

.