Dnevnik II smjene – IZVIĐAČKO LJETO 2022

18 I 19.07.2022.

Prvi i drugi dan II. smjene

Konacno je doslo vrijeme i za nas dolazak na Boracko jezero. Sa osmijesima na licima, 18. jula, stigli smo u svoj voljeni kamp. Raspremanje po satorima i podjela po jedinicama nije dugo trajala, brzo smo se organizirali i pozurili na plazu. Po povratku sa plaze doslo je vrijeme da se jedinici medjusobno upoznaju. Pronasli su svoje vodne kutke, osmislili ime vodova i jata, te tradicionalni pozdrav. Prvi ovogodisnji KZP bio je upoznavanje jedinica. Svaki clan jedinice trebao je da se predstavi na karakteristican nacin, i to su uradili vise nego savrseno. Uz samo upoznavanje vodova odigrali smo par izvidjackih igrica i naravno, neizostavni, disco party. Da je KZP bio uspijesan shvatili smo kada se i prije povecerja zacuo muk u kampu jer su svi zaspali gotovo prije nego su legli.

Drugi dan jutarnja gimnastika uz naseg sportistu Demira, licna higijena, dorucak i opet nama omiljeno kupnje. Velike vrucine nas vezuju maksimalno za plazu, a mi se na to, naravno, ne bunimo. Za KZP drugog dana, jedna od nasih omiljenih izvidjackih igrica, igra zmije. Podjeljeni u ekipe od 6 clanova, igra, smijeh, i potraga za kontrolorima potrajala je do samoga povecerja. U neizvijesnom nadmetanju, pobjedila je ekipa broj 2. Proglasenjem pobjednika dosao je kraj naseg drugog dana. Do sljedeceg dana, Z D R A V O

Martina Loina, nacelnik smjene

Treci dan II. Smjene  20.07.2022.

A kako bismo mi dan drugacije poceli nego Bajagom i njegovom pjesmom “Dobro jutro”. Iz satora nam je bilo lakse ispasti nego prohodati do zbora, no nekako smo uspjeli i to. Jutarnja, gimnastika, dorucak, nasa standardna rutina. Nakon dorucka uslijedila je prva radionica. Jato je odlucilo pomoci nasem dedi Vladi. Pomogli su mu tako sto su spremili, nacrtali i ukrasili hamer za nasu kapiju. Vodovi sa svojim vodnicama otisli su prosetati do Prenjske plaze. Kako ih je vecina prvi put na jezeru, dopao im se odlazak na plazu na koju inace nisu navikli ici. Nakon radionice i setnje nastavljamo sa nasim rutinskim aktivnostima. Prvo kupanje vecinski smo proveli u samom jezeru ili u hladu na Maloj plazi. Kako su nam temperature veoma visoke, glavne aktivnosti su nam ronjenje, plivanje, spricanje, a nekada znamo i zaspati u hladovini. Nakon rucka ponovno smo se uputili na nasu plazu i jos malo uzivali u ljepotama naseg Borackog jezera. Po povratku u kamp uslijedila je druga radionica. Jato je sa instruktorima Denijem i Alenom odradilo prelaz adrenalinskog parka. Pokazali su spretnost, snalazljivost, snagu, i sve ostalo potrebno za prelaz ovih zahtjevnih prepreka. S ponosom mozemo reci da su uspijesno savladali adrenalinski park i da smo veoma sretni sto u svom kampu prije svega imamo jedno veoma hrabro ali i veoma spretno jato. Aktivnost za vodove bile su sportske aktivnosti, nogomet i odbojka. Kao posebno iznenadjenje danas su u nas kamp pristigli izvidjaci iz Austrije. Oni ce se kroz narednih par dana druziti sa nama. Vecerasnji KZP bila je logorska vatra. Na vatri su nam se pridruzili i drugari iz Austrije koji su nas naucili par igrica koje cemo sigurno ponavljati kroz nase kampove. Nakon puno zabave, pjesme i plesa doslo je vrijeme za kraj danasnjeg dana.

Do sljedeceg dana, od II. smjene,

Z D R A V O

 

Cetvrti dan II. Smjene – 21.07.2022.

Iako nam jutra i nisu bas omiljeni dio dana, od nasih jezerskih jutara ljepsih nema. Budjenje na livadama, obasjanim Suncem, sta nam vise treba. Danasnja prva radionica za nase najmladje bio je ples, a vodovi su prelazili adrenalinski park. Brzo smo zavrsili sve svoje obveze kako bismo sto prije stigli na plazu. Igrice na plazi su nam danas obiljezile dan. Nase vodnice su se potrudile da nas maksimalno okupiraju. U jednom trenutku smo se zapitali kako uopste znaju toliko igrica. Zbog velikih vrucina vecina igrica nam je bila u vodi, ali iako se nismo igrali u vodi odlucile su da nas poljevaju vodom, tako da suhi nismo bili niti u jednom trenutku. Ne znamo sto nas je vise izmorilo voda ili sunce, no mi smo spremni da idemo dalje. Vecerasnji KZP bilo je filmsko vecer. Ovo filmsko vecer bilo je drugacije od onih na koje smo navikli. Gledali smo film “Kralj lavova” ali pod otvorenim nebom. Nas stab se potrudio da nam priredi kino u prirodi, koje nam se veoma svidjelo. Uz film smo se smijali, plakali i odmorili, te posli na povecernje u iscekivanju sljedeceg dana.

Do sutra, od II. smjene, Z D R A V O

 

 

Peti dan II. Smjene 22.07.

Jutro, kao i svako, carobno. Danas smo se probudili sa malo drugacijim aktivnostima. Nismo imali klasicnu jutarnju gimnastiku, nego smo plesali za razgibavanje. Vodnica jata, Anela, naucila nas je novi ples koji vjesto savladavamo. Na jutarnjoj radionici posjetili su nas nasi drugari iz zdravstvenog instituta. Sa njima smo se druzili kroz radionice u kojima smo provjerili nas vid, tabane, zube, te naucili kako da pravilno peremo ruke i brinemo se o nasoj higijeni. Nakon radionice brzo smo posli na plazu, koju smo ocekivali svo jutro. Najvise bismo voljeli da smo nekako mogli i rucati na plazi. Na popodnevnom kupanju nase vodnice su se opet potrudile i osmislile nam mnogo igrica. Vecerasnji KZP bio je Talent show. Nasi natjecatelji su se blago receno, fenomenalno spremili, te su nam ovu noc ucinili nezaboravnom. Mislimo da se medju nama kriju neke velike nove zvijezde. Pobjednika Talent showa proglasit cemo na svecanom zboru, ma da su za nas, oni svi pobjednici. Iako nam zabave nikad nije dosta, nakon mnogobrojnih plesova, pjesama, doslo je vrijeme za povecerje.

Do sljedeceg dana, od II. smjene, Z D R A V O

 

Šesti dan II. Smjene  23.07.

Kako vrijeme prolazi sve nam je lakse ustati rano, raditi gimnastiku, sredjivati satore. Nase dane iskoristavamo maksimalno, jer nam se polako priblizava odlazak kuci. Danas smo na jutarnjoj radionici odradili jos jedan dio naseg adrenalinskog parka, ZIP line. Na pocetku nas je bilo malo strah, ali uz maksimalnu pomoc i spretnost nasih instruktora, na celu sa instruktorom Adnanom Bicakcicem, uspjesno smo svi presli ZIP line. Mnogima od nas su prvi put ucestvovali na ovakvoj aktivnosti, ali sa sigurnoscu mozemo reci da ovakvo nesto sigurno necemo zaboraviti. Nakon ZIP-a uputili smo se na nasu omiljenu aktivnost dana, kupanje. Dan smo vecinski proveli na plazi, ali svi smo iscekivali vecerasnji KZP. Veceras je na redu bio tradicionalni maskenbal. Potrudili smo se da nas ne prepoznaju, i vjerujte nam, u kampu kao da je bila neka nova smjena. Smijeh, ples, zabava… Tako to mi radimo, bili oni stari mi ili ovi novi maskirani ljudi.

Do sljedeceg dana, od II. smjene Z D R A V O

Sedmi i osmi dan II. Smjene  ( 24 – 25.07.2022.)

Predposljednje jutro u taboru. Sada smo vec naviknuti na sve obveze koje nas sljeduju i usli smo u neku rutinu. Ne rado smo svjesni toga da sutra idemo sa naseg voljenog jezera. Odlucili smo nas posljednji dan iskoristiti maksimalno. Prvu danasnju radionicu smo svi zeljno iscekivali. Nase vodnice i ostatak staba svakodnevno smo ispitivali kada cemo se u tome okusat i konacno je doslo vrijeme. Uz pomoc nasih instruktora Denija i Alena penjali smo umjetnu stijenu. Nekima od nas je islo veoma lako a nekima bas i ne, ali jednio sto je bitno je to da smo svi bili dovoljno hrabri da se u tome okusamo. Nakon stijene uputili smo se na plazu koju danas moramo maksimalno iskoristiti, a to smo i ucinili. Nase vodnice svakoga dana osmisle neku novu, nama zanimljivu, igricu koja nas okupira dok nas sportista Demir ne pusti u vodu. Po povratku sa drugog kupanja odlucili smo srediti nas kamp, kako bi sljedeca smjena koja dolazi mogla odma da se smjesti u njega. Nakon sredjivanja kampa spremili smo se za vecernji zbor, danas posebniji nego inace. Vecernji zbor danas smo nazvali svecani, a to je doista i bio. Nas stab podijelio nam je nagrade za nas trud i zalaganje. Pohvalili su nas sve da smo bili veoma dobri i da je ova smjena bila za pozeljeti, ali neki od nas su se isticali iz mase i zasluzeno dobili svoje nagrade. Prva dodjeljena nagrada bila je za igricu Zmija, nakon toga zeljno ocekivani pobjednik Talent showa – Ivona Popovic. Najbolja pcelica nase smjene bila je Tiva Mlaco, poletarac Amar Suljic, planinka Ida Kahrimanovic, a izvidjac Minel Sahinovic. Glasnije nego ikada spustili smo zastavu na nasem posljednjem, ovogodisnjem, vecernjem zboru. Tradicionalno, KZP za posljednju noc bila je logorska vatra. Uz sve tacke koje smo mi spremali cijeli dan, i nas stab se potrudio da svojim tackama upotpuni vecerasnji KZP. Uz pjesmu, ples, igrice, smijeh smo uspijesno odradili nas posljednji KZP za ovu godinu.

Jutro nakon prelijepog posljednjeg dana, i nije bilo tako lijepo. Svjesni da moramo ustati, spakovati svoje stvari, sjesti u autobus i otici sa naseg jezera. Znajuci to sve, s mukom po pola, suzama u ocima, poceli smo spremati svoje stvari i sredjivati tabor. Zadnji dan svake smjene bude tuzan i voljeli bi smo da se on nikada ne dogodi, ali ga prebrodimo jer znamo da cemo se ponovno vratiti na nase jezero, ako nista, sljedece godine.

Do sljedeceg susreta, od II. smjene

Z D R A V O