Memoari TREĆE SMJENE ( by Alma Tuka)

Iako su stigli kući, u nastavku vam donosimo ostatak memoara 3. smjene  zimovanje koje nam je dostavila načelnica Alma Tuka glavom i bradom.
Kako su izgledali 4. i 5. dan u “donjem domu” kod mlađih izviđača saznajte u nastavku….
P.S. Ekipa iz uredništva je morala napustiti svoje dužnosti privremeno pa nismo lektorisali tekst, a vi dragi čitaoci nemojte nam odmah zamjeriti.

Četvrti dan III smjene
Polako se blizi kraj nasem druzenju, te smo se potrudili da sto vise vremena provedemo zajedno.
7:30 Buđenje. Za razliku od prethodnih dana na moje veliko iznenađenje nisam imala funkciju budlnika, jer je i mene samu probudilo tiho dječje šaputanje. Mali izviđači su htjeli ustati što ranije da bi im ovaj dan trajao što duže. Čak su sa radošću uradili jutarnju gimnastiku. Zatim sam ih upoznala sa dnevnom zapovijescu za taj dan, a oni nisu mogli sakriti sreću kada su uvidjeli koliko je planiranih aktivnosti.
8:00 Doručak. Potom su pospremali sobe za jutarnju smotru.
9:30 Jutarnja smotra. Izgleda da je prevrtanje kreveta od proslog dana urodilo plodom, te ovog jutra nismo imali posla. Svaka čast nasoj djeci!
Brzo smo obukli skafandere, stavili kapice, te se uputili ka stazi za sankanje kod restorana Salcinovic. Put su naravno upotpunile melodije najljepsih izvidjackih pjesama, kao sto smo vec i navikli. Potom smo se sankali, grudvali, klizali i uzivali u zimskoj idili.
12:00 Povratak u Zeljezarski dom i pripreme za rucak.
13:00 Danas nam je rucak bio cak i nesto sladji nego inace, jer smo trebali dodatnu energiju nakon igre na snijegu.
14:00 Planiran je strogi odmor, ali ga danas nije bilo. Birali smo između strogog odmora i igranja zmire vani na suncu, te smo, naravno, izabrali ovo drugo. Odjeca nam se jos nije ni osusila od prethodnog izlaska, a mi smo vec bili spremni za novu turu igara. Proveli smo 2h u pravljenju Snjeska Bijelica, ali nam kvaliteta snijega nije isla od ruke. Vjerovatno nije najljepsi Snjesko ikada ali je napravljen sa puno ljubavi i smijeha. Uzivali smo u prekrasnom zalasku sunca, gdje je potekla i koja suza jer smo tada znali da cemo u isto vrijeme sljedeceg dana vec biti u svojim kucama.
17:00 Povratak u ”donji dom”. Doslo je vrijeme za ono cemu smo se najvise radovali svih ovih dana, a to je nas slatki zalogaj, tj. pravljenje kolacica. Podijelili smo se u cetiri grupe i svaka grupa je imala svoju priliku da se oproba u pravljenju kolacica, dok su ostali gledali crtani film. Sve nam je islo od ruke, dok načelnica u nase kolace nije stavila sol umjesto secera. Nakon ova četiri dana to joj je bila jedina greska pa joj to niko nije uzeo za zlo.
18:30 Pripreme za veceru.
19:00 Večera. Nasi kreativni vodnici Benjamin Cerim, Tarik Babic, Adna Kadric i Lamija Peratovic zajedno sa načelnicom Tuka Almom su se potrudili da posljednji KZP ostane svima najljepsa uspomena, pa su za ucesnike pripremili oprostajni video, gdje su bile sve njihove slike tokom zimovanja i najkomicniji trenuci. Potom je uslijedio Vrabac (pjesmica u kojoj se spominju biseri svih ucesnika). Nakon toga su izneseni kolaci i grickalice, a samo oni najhrabriji su se odvazili da ih probaju. Na red su dosle zabavne igrice poput trkanja noseci kuhana jaja u ustima, takmičenja u otpuhivanju casa sa stola, plesa sa balonima, trkanja zavezanih nogu i sl. Zatim smo ih pustili da se jos malo druze te smo pomjerili povecerje u 00:00.
00:00 Povecerje.
Peti dan III smjene
7:30 Probudile su me suze najmladjih ucesnika. Malo sam sam se uplasila, medjutim ubrzo sam saznala da je razlog skori rastanak. Nakon vise od par utjesnih zagrljaja doslo je vrijeme za dorucak, te posljednje citanje dnevne zapovijesti.
8:00 Dorucak. Nakon dorucka uslijedilo je pakovanje i ciscenje doma.
10:00 Posljednji sastanak gdje smo se zahvalili svim ucesnicima i nasem divnom starjesini Harisu Deliću. Tada smo urucili nagrade najboljim ucesnicima, te najduhovitijem ucesniku koji je svih ovih 5 dana podizao atmosferu i nasmijavao sve nas. Za najboljeg ucesnika izabran je Daris Babic, a za najbolju ucesnicu Uma Mesinovic,  a kao nagradu su dobili paketice. Načelnica je kao nagradu najduhovitijem ucesniku Maku Breklu dala svoju izviđačku maramu, te se u ime svih ucesnika zahvalila na svim salama i opaskama. Zatim je uslijedio jedan grupni zagrljaj i krenuli prema autobusu.
10:30 Polazak u Zenicu.
#SIGZ
#70godinaIzviđačaZenice
#DaSmetoviPonovoOžive
#ZimovanjeEkoKućaSmetovi2023Uskoro