Dan planete Boračko jezero 2023

U subotu 22. aprila smo tradicionalno obilježili Dan planete. 30 naših članova je spakovalo svoje stvari i uputili smo se na Boračko jezero. Tamo nam se pridružilo 15 prijatelja iz Broda i 5 iz Prijedora. Odmah po dolasku, smjestili smo se u bungalove i započeli rad na uređenju našeg kampa. Rad nas je iscrpio, ali nakon večere smo od prikupljenih drva i grančica uspjeli složiti veliku vatru. Dok su jedni slagali vatru, drugi su vrijeme nakon večere iskoristili da osmisle zabavni program uz izviđačku vatru. Vrijeme za KZP i paljenje vatre došlo je brzo, pa smo himnom vatri upalili našu prvu vatru ove godine na Boračkom jezeru.
Naše vrijeme provedeno uz vatru upotpunili su zabavni vicevi, skečevi, razne priče, pjesme…. Kada je došlo vrijeme za povečerje ušuškali smo se u svoje vreće i zaspali.

 1. Drugi dan, nedjelja 23.aprili počeo je ranim ustajanjem i obavljenjem jutarnjih aktivnosti. Nakon toga smo održali jutarnji zbor na kojem smo se upoznali sa aktivnosima koje će slijediti u toku dana i otišli na doručak. U toku doručka smo uživali u prelijepim jutarnjim pogledima, te smo spremali svoje stvari i čistili bungalove. U međuvremenu nam se pridružilo još 140 izviđača koji su došli na jednodnevni izlet. Za njim smo spremili posebnu aktivnost u vidu ekološkog takmičenja. Prije nego što smo započeli takmičenje svi zajedno smo ručali i uživali u ljepotama našeg kampa i Boračkog jezera.
  Nakon ručka učesnici su dobili smjernice za put oko Jezera, gdje su se upoznali sa njihovim zadacima.
  Staza se sastojala od četiri etape i pet zadataka.
  Prva etapa jeste teorijski dio, gdje su se učesnici upoznali sa pojmom i načinima reciklaže.
  Druga etapa jeste praktični dio gdje su učesnici imali priliku da pokažu da li su usvojili pravila selekcije otpada.
  Treća etapa jeste provjera znanja kroz usmena pitanja iz prve etape.
  Četvrta etapa je kreativni kutak gdje su sve jedinice imale priliku da recikiraju plastiku i naprave nešto korisno i lijepo.
  Svi su imali eko zadatak tokom staze – da skupe što više smeća u svoje vreće.
  Učešće u ovom takmičenju imalo je 10 ekipa.
  Najbolje rezultate ostvarili su:
  1. Borići
  2.Anja nas natjerala
  3. Dream team
  Za sve izviđače ovo je bila prilika da pokažu svoje znanje o ekologiji i reciklaži. Pored svoje edukativne prirode takmičenje je bila prilika da se naši učesnici druže i stvaraju nova prijateljstva.
  Izviđački pozdrav,
  Z-D-R-A-V-O!