Četvrta smijena ZIMOVANJA 2023

 

16.januar 2023.
Nažalost, prvi dan četvrte smjene započet je lošim vremenom. Dočekala nas je kiša, pa smo naše današnje aktivnosti morali obaviti unutar domova, ali nas to nije spriječilo da dan provedemo u igri i smijehu. Bitno je pomenuti da u našoj smjeni imamo i goste iz Sarajeva, izviđačkog odreda “Prvi dobrinjski”. Na današnjim radionicama smo se međusobno upoznali, razbili monotoniju ledolomcima poput igara “2 istine 1 laž” ili “Istina ili izazov”. Poslije ručka smo prešli na izradu vodnih obilježja gdje smo se svi malo bolje upoznali sa našim drugarima s kojima ćemo se družiti sljedećih nekoliko dana. Dan smo završili gledanjem filma prije povečerja. Cijela raja je slatko zaspala nakon dugog dana i marljivog rada.

17.januar 2023.
Dan smo započeli naspavani i spremni za novu avanturu. Na prvoj radionici pokazali smo svoju maštu crtajući svoj idealan svijet. Naši malci su izrazili svoju kreativnost kroz raznolike crteže.
Prije ručka smo se opet udružili sa našim drugarima iz drugog doma. Započeli smo po vodovima izrađivati naše unikatne društvene igre. I ovdje su naši drugari pokazali maštu i kreativnost gdje su poznatim igricama dali izviđački duh. Dok su se naši stariji polaznici zabavili time, naša mala raja je pokušala ugrabiti koju sunčevu zraku i iskoristiti malo vremena napolju. Poslije ručka smo organizovali kviz na kojem je pobijedila patrola “Behar” koji su zaista pokazali svoje znanje i u izviđačkom i općem znanju. Nakon kviza vrijeme nam se napokon malo razvedrilo, i to smo odmah iskoristili. Uputili smo se na laganu šetnju koja se završila na igralištu. Nakon, nažalost kratkog druženja na otvorenom morali smo se uputiti ka domovima. Dan smo priveli kraju sa diskom na KZP-u nakon kojeg smo sklopili okice sretni i zadovoljni.

18.januar 2023.
Napokon smo dočekali sunčan dan! Odmah poslije jutarnje smotre uputili smo se napolje. Pošli smo ka spomeniku kako bi našim drugarima iz Sarajeva prikazali Smetove u najljepšem svijetlu. I uistinu svi su bili oduševljeni očaravajućim pogledima. Nakon fotkanja, naš gost Jan je zabavio naše polaznike raznim igricama poput “Aberecke abertude”. Sve što je lijepo kratko traje, a tako i naše druženje sa Janom, koji je otišao nakon prijepodnevnih radionica. Svi smo bili toliko željni aktivnosti na otvorenom, da smo odmah poslije ručka izašli igrati se opet. Naši stariji polaznici Faris i Meris su pomogli vodnicima Esmi i Kenanu organizovati igrice za naše najmlađe, dok su stariji vodovi igrali turnir odbojke sa vodnicima Davudom i Borisom. Tokom igre primjetili smo da se mnogo smeća nalazi oko našeg doma koje smo odmah pokupili i uputili se na zadnju radionicu za danas. Naši drugari Tarik i Azhar zamolili su da zajedno sa svojim vodnikom, našem najmlađem jatu pokažu svoje origami sposobnosti, te zajedno sa njima napravili raznolike izrade od papira. Za to vrijeme naši ostali vodovi su spremali po igricu i skeč za večerašnji KZP koji su pripremili fenomenalno. Nakon dugog dana igranja i druženja mala raja je jedva čekala sklopiti svoje okice i utonuti u duboki san.

19.januar 2023.
Došao nam je i zadnji (čitav) dan na Smetovima 😔
Ova smjena stvorila je nova prijateljstva i učvrstila stara. Naši drugari iz Sarajeva su danas otputovali nazad u Sarajevo. Rastanak je prouzrokovao i suze. Jedva se čekamo opet družiti na ljetovanju na Boračkom jezeru i stvarati nove uspomene koje ćemo čuvati čitav život.
Naše poslijepodnevno slobodno vrijeme proveli smo napolju, igrajući se raznih izviđačkih igara, odbojke i fudbala. Naravno dan ne bi bio upotpunjen bez kratke šetnjice.
Na zboru proglasili smo i najbolje polaznike naše smjene.
Najbolji poletarac je INDIR BAŠIĆ.
Najbolja pčelica je AMRA MUJANOVIĆ.
Najbolji izviđač je EMIR TURUDIĆ.
Najbolja planinka je IMAN HASIĆ.
Čestitamo našim drugarima što su cijelu smjenu svojim drugarima bili primjer lijepog ponašanja.
Iako nas vrijeme nije najbolje poslužilo u ovoj smjeni, naše vrijeme na Smetovima smo proveli u druženju i smijehu i nadamo se da će svaka sljedeća akcija proći na isti način.
Načelnica Ajna se zahvaljuje vodnicima Davudu, Almi, Kenanu, Esmi, Adni i Borisu, kao i svim polaznicima na uzbudljivoj i nezaboravnoj smjeni i lijepim uspomenama.
Do sljedeće akcije
Z – D – R – A – V – O
ZDRAVO
ZDRAVO
ZDRAVO
🍀