STAZAMA IZVIĐAŠTVA – IKŠ 1. i 2. stepena 2022

Nakon  uspješno realizovanog Interetničkog ljetnog kampa, kao jedan od rezultata je trening za mlade lidere i planiranje za budućnost pod nazivom  „Stazama izviđaštva – Interkulturalna perspektiva kroz vršnjačku edukaciju“  koji je okupio 58 učesnika/učesnica uzrasta 14 do 25 godina.  Uspjeli smo realizovati i edukovati nove lidere koji će prenositi svoje znanje i iskustva djeci i mladima kroz više od 40 vannastavnih aktivnosti godišnje u svojim lokalnim sredinama.

Izviđački centar ”Boračko jezero” bio je domaćin za obrazovanje i edukaciju mladih izviđačkih lidera u organizaciji Saveza izviđača grada Zenica, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, te podršku Saveza izviđača Federacije BiH, Grada Zenica i Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona. Trening i susrete mladih lidera „STAZAMA IZVIĐAŠTVA – Interkulturalna perspektiva kroz vršnjačku edukaciju“  pohađalo je  58 učesnika. Učesnici su došli iz 11 gradova i mjesta, i to iz Sarajeva, Tešnja, Zavidovića, Mostara, Doboja, Ilidže, Ilijaša, Banovića, Konjica, Prijedora i Zenice.  Početak kampa zvanično je otvoren na ceremoniji 16. augusta na kojoj su prisustvovali volonteri i prijatelji organizacije, zvanično otvaranje  proglasio je Edin Šarić predsjednik Saveza izviđača grada Zenica.

 

Na svečanom zboru i zvaničnom otvaranju učesnici škole obnovili su zavjete i zakone izviđača, te uz počasnu maramu izviđačke škole započeli sedmodnevnu edukaciju sa svojim instruktorima i predavačima. Uz iskusne i zanimljive predavače učesnici su imali priliku razgovarati na savremene i neophodne teme za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.   Pored izviđačke edukacije kako biti lider u svojoj i okupljati djecu kontinuirano kroz vannastavne aktivnosti, učesnici su imali priliku ragovarati i o drugim temama kao što su ekologija i društveno koristan rad sa prof. dr. Samirom Lemešom predsjednikom Eko foruma Zenica. Učesnici su uz edukovane i iskusne vodiče proveli jedan dan na izletu te upoznali se sa načinom organizacije i vođenja grupe ljudi u prirodi, upoznavanja sa sredinom i kulturnom baštinom područja koje se posjećuje. Priliku da se upoznaju sa temom slobode izražavanja i komunikacije imali su sa Lanom Delić glumicom Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, dok je kreativnu radionicu za učesnike održala Elma Čaušević-Mujezinović kipar Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva. U posjeti našeg kampa imali smo priliku ugostiti i Margaret Pierce Independent Fulbright researcher iz Sjedinjenih Američkih Država koja je sa učesnicima kampa razgovarala o svojim iskustvima u izviđačkoj organizaciji. Pored istaknutih instruktora i predavača izviđačke organizacije, predavanje su održali i Univerziteski profesori Doc dr sc Mirza Oruč na temu motivacije i prof dr Dženana Husremović na temu nenasilne komunikacije i rješavanje konflikata. Učesnici Izviđačke kadrovske škole imali su priliku da se upoznaju sa svremenom i modernom tehnologijom kroz radionicu testiranja robota i 3D tehnika sa olovkama, koje su održali prijatelji iz STEM centra na čelu sa Adijem Salčinovićem.

 

Kroz predavanja i radionice  akcenat je stavljen na doedukaciji mladih lidera koji su učestvovali na prethodnim interetničkim kampovima,   inspirativnom i pedagoškom načinu liderstva, interkulturalnoj perspektivi i  prepoznavanju različitosti kao vlastite snage .  Svih 58 učesnika je cijelo vrijeme radilo zajedno u  grupama mješovitog polnog, nacionalnog i geografskog sastava,  Sve aktivnosti su realizirane u skladu sa “Safe from Harm” politikama i ciljevima održivog razvoja.

Programming Manager svih aktivnosti bio je Zekerijah Avdić, instruktor 3. Stepena  i član uprave Saveza izviđača u Bosni i  Hercegovni.

 

74 učesnika i   predavača iz  15  izviđačkih udruženja/ NGO:

OI “ Dr Mladen Stojanović” Prijedor

OI “Stari grad” Mostar

OI “Klek” Zavidovići

OI “Crni vrh” Tešanj

OI “Prvi Dobrinjski” Sarajevo

OI “ Mladost” Ilijaš

OI “Vrelo Bosne” Ilidža

OI “ Vrba” Doboj-Istok

OI “Igman 92” Hrasnica

OI “Neretva” Mostar

OI “Neretva” Konjic

OI” Plamen” Banovići

OI “Smet” Zenica

OI “ Zmajevac” Zenica

OI “Lisac” Zenica

 

Tokom vikenda i ceremoniji zatvaranja u kampu je prisustvovalo i 20  predsjednika  izviđačkih udruga  sa područja Bosne i Hercegovine.

Uživajte u fotogaleriji.