Zimovanje Smetovi 2022 … iz ugla “donjeg” doma! ( by Elma Hodžić)

Kako smo najavili, u sedmoj deceniji postojanja izviđača Zenice i očekivanju završetka realizacije višedecenijskog projekta “Eko kuće Smetovi” koji je inicirala naša organizacija, veliki  interes učesnika nas je usmjerio da ovogodišnje zimovanje pravimo na dvije lokacije i tako ponovo oživimo pluća grada Zenice – Smetove.  Prva lokacija je Dom izviđača i radio amatera sa raspoloživih 20 kreveta, a druga lokacija dom Planinarskog društva “Željezara” Zenica   u kome su smješteni malo stariji učesnici.  Mladi ne bi bili to što jesu da ih već nisu prozvali “gornji i donji dom”. Učesnike prve smjene je danas obradovao snijeg. naša planinka Sara Plavčić nam je prenijela dio atmosfere  “gornjeg doma” , a sada u nastavku donosimo atmosferu života učesnika “donjeg doma” iz ugla naše planinke  ELME HODŽIĆ koja je ono što se nekad perom pisalo nama poslala nekom novom tehnologijom koja se zove “viber”.

… by Elma Hodžić

Smetovi 04.01.2022.   Da Vam iskreno kažem, kada smo tek došli u dom nismo znali kako će sve funkcionisati. Podijelili smo se i otišli na dva različita puta, jedni u gornji dom, a drugi u donji. Srećom, vodnici su se snašli, pa smo prvi dan proveli u namještanju soba i upoznavanju!
Nije nam trebalo dugo da se smjestimo nakon što je svako zauzeo svoj kutak i krevet u sobi, brzo smo mi to riješili!
Nakon toga smo se otišli družiti u veeeelikoj sali koja nas je čekala na prizemlju doma! Učesnici su donijeli svoje instrumente i bila je prava svirka! Neki su se upoznali a neki zbližili kroz zabavu koja je došla u obliku tradicionalnog kola i muzike!  Moram Vam reći da se ogladni nakon igranja kola! Ručak je brzo stigao, a još je brže otišao. Sada je na redu bio strogi odmor! Dvije riječi koje popravljaju raspoloženje umornog izviđača! Neki su ostali u sali i nastavili društvene igre, dok su ostali otišli u svoje sobe i odmorili kako bi imali još više energije za kasnije!
I sigurna sam da svi možete pretpostaviti gdje smo se uputili nakon slobodnog vremena…. naš poznati Salčinović! Njihova topla čokolada i priča kroz smijeh između grupe prijatelja je savršen način da se provede izlazak ako ne podnosite hladnoću!
Vrijeme je brzo prošlo, nismo ni primjetili! Ali, hoće to tako kada se izgubimo u razgovoru i zabavi!
Uputili smo se nazad prema domu gdje smo ubrzo popunili salu i čekali večeru! Naravno, bilo je tu još društvenih igara, ipak se mora odigrati jedna prije svakog obroka!
A nakon večere, došao je KZP! Naš najdraži program i najbolji način da se završi dan!
KZP smo proveli kroz mali kviz sa raznim pitanjima (nisu bila izviđačka, htjeli smo da se učesnici malo odmore prvi dan) a nakon toga smo razgovarali!
Ali, došlo je vrijeme da se spava! Nakon veselja trebala je nastati tišina i… bili su tihi desetak minuta. Već u jedanaestoj je krenula mala priča kroz šapat. Pustili smo ih, prva je noć i čuli smo da pokušavaju da ne uznemiravaju, tako da smo zažmirili kada smo ih čuli, zaspali i završili prvi dan prve smjene!
2 dan ( Smetovi 05.01.2022.)
Drugi dan je bio pun aktivnosti! Nakon što smo se smjestili i opustili u domu dan prije, bilo je vrijeme da se ide izvan doma!
Započeli smo dan u pokušaju buđenja ranije kako bi svako od nas imao mira dok pere zube, međutim to se nije desilo.. svi smo ustali nakon što nas je čika Rasim probudio, nismo se smjeli vratiti u vreću i sklopiti oči poslije toga!
Priča je već krenula, jednostavno je nemoguće za tišinu da bude oko nas nakon što se probudimo! Imamo toliko toga za podijeliti sa drugima, a još više imamo vidjeti izvan doma pa smo požurili na doručak!
Kružila je priča da idemo posjetiti spomenik pa smo se spremili i krenuli skoro prije 11 sati! Jao, kako je daleko! Naš donji dom ima jednu manu, a to je daljina od svega! Neki su se umorili dok smo došli do Salčinovića, pa smo stali, uslikali se a pri tom i odmorili malo!
Moram pohvaliti starješinu, ima bolju kondiciju i brzinu od nekoliko učesnika pa na tome moramo poraditi (Možemo uvesti jutarnju gimnastiku na snijegu da vidimo kako će to proći)!
Ali, također moram pohvaliti i nas ostale! Stvarno smo se podcijenili! Imali smo sumnje i brige da nećemo doći na ručak na vrijeme, ali smo stigli prije! Uspjeli smo doći do spomenika, ostali smo gore iako je bilo jaaako vjetrovito i stigli nazad do restorana uz višak vremena! Tu smo se rastali i neki su otišli na toplo piće sa obavezom da se vrate do ručka, a drugi su se uputili odmah do doma! Ja sam bila jedna od njih, pa mogu reći da je ta šetnja nazad bila ispunjena smijehom i razgovorom o sljedećim aktivnostima dana!
Ručak je brzo prošao, a slobodno vrijeme još brže! To nije bio problem, jer smo opet oko 15 sati izašli i uputili se gore prema igralištu i Salčinoviću!
Vodnici su razgovarali o KZP-u te večeri, pa smo došli do zaključka da ne možemo gledati film! Ispostavlja se da gornji dom ima filmsku veče, ali bez ružnih osjećanja, nadamo se da su se zabavili!
Ali, planiranje programa je moralo sačekati jer smo imali malu radionicu! Upoznali smo učesnike sa igrom Tajnog prijatelja, te smo napravili koverte i ne znam za njih, ali ja jedva čekam da vidim poruke koju su mi ostavljene!
Za KZP smo odlučili da imamo Game Night! Pošto je puno učesnika ponijelo društvene igre, nismo mogli dopustiti da se ne igraju! I tako smo se svi našli u sali, pozdravili KZP sa zajedničkim pozdravom, a čak i pozdravima vodova koje smo osmislili taj dan! Baš smo se zabavili, pozdravi su bili jako kreativni!
Toliko smo se zabavili ustvari, da je KZP trajao skoro do povečerja! Neki su otišli ranije da se spreme za spavanje, a neki su ostali sa 10 minuta na raspolaganju jer su se izgubili u igrici pa su požurili sa spremanjem!
Tišine nije bilo, to možete sami zaključiti, ali je bilo manje priče (najvjerojatnije su se umorili od hodanja od spomenika i nazad) pa smo sa blagim šapatom pogasili svijetla i mirno pozdravili drugi dan!

– The Kraj prvih izvještaja –