70 ZIMA sa izviđačima Zenice

70 ZIMA – SAVEZ IZVIĐAČA GRADA ZENICA

Četrdeset sedam učesnika uz podršku devet vođa i odraslog osoblja  je sretno danas stiglo na Smetove čime je uspješno započela ovogodišnja akcija “Zimovanje Smetovi 2022”  u organizaciji članova zeničkih izviđača koji ulaskom u 2022. godinu slave 70 godina postojanje izviđača u Zenici.

Zbog velikog interesa naših članova, ovog rasposta ćemo u 4 organizovane smjene  u saradnji sa PD “Željezara” Zenica,  izvesti više od 160 djece i mladih tokom zimskog raspusta sa ciljem “da ponovo oživimo Smetove!”.

Obzirom na propisane mjere zimovanje će se realizovati na dvije lokacije, u Domu izviđača i radio amatera; te u popularnom planinarskom domu “Željezare Zenica”.

Sve aktivnosti organizovanog boravka djece i mladih ove godine na popularnom zeničkom izletištu bit će sufinansirane kroz realizaciju projekta “Drvo po drvo -šuma!” podržanog od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, te uz podršku Grada Zenice.  Učesnike očekuje mnoštvo ekoloških radionica sa posebnim osvrtom na izradu hranilišta za životinje, snalaženju u prirodi u vrijeme zime  uz raznolike izviđačke aktivnosti, igrice, radionice, kulturno zabavni program i (avanture, čari, draži) 2000 volonterskih sati izviđačkog života.

Prilikom vrednovanja koristiće se elementi  metode za unapređenje programa za mlade MACPRO, a sve aktivnosti u skladu sa godinom jubileja koji obilježavamo bit će realizovano kroz spoj iskustva I tradicije najstarijih izviđačkih članova uz podršku mladih vođa i lidera.

U nadi da ćemo naredno zimovanje dočekati  kao domaćini u novom objektu Eko kuće Smetovi kako bi  izveli veći broj djece i mladih tokom raspusta  i proširili vannastavne aktivnosti  u prirodi tokom godine.

Izviđački pozdrav,

 

Z-D-R-A-V-O!

Savez izviđača Grada Zenica

#DaSmetoviPonovoOŽIVE

#70godinaIzviđačaZenice