20. Festival izviđačkih pjesama Osijek

Članovi Saveza izviđača grada Zenica su u periodu od 27. do 28.11.2021. učestvovali na 20. Festivalu izviđačkih pjesama Osijek koji se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja Dana grada Osijeka. Zbog epidemioloških mjera jubilarni FIPO bio ograničen na max 50 sudionika, ali su organizatori IK Javor Osijek vrlo uspješno iskombinovali “stvarne” i “virtualne” izvedbe pjesama.

Organizatori su osigurali i live prijenos preko svog youtube i FB kanala i tako stvorili mogućnost svima koji su željeli da prate, slušaju i gledaju budu virtualni sudionici i gledaoci.
Svečano otvaranje manifestacije bilo je organizovano na novom trgu u Tvrđi uz zvuke državne Himne i najljepše pjesme “MOJ OSIJEK PUN JE SUNCA”.
Nakon otvaranja predstavnici odreda sudjelovali su na “SUSRETU 20” gdje su se učesnici prisjetili svih 20 godina rada IK Javor Osijek nakon ponovnog osnivanja.
Ovom prilikom predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić uručio je ispred SIGZ-a prigodne poklone starješinstvu IK Javor Osijek.
Svi učesnici sudjelovali su i u humanitarnoj akciji “BOJICE ZA OSJEČKE VRTIĆE”, koje će predstavnici osječkih javorovaca predati na korištenje u vrtiće Grada Osijeka.

Jedan predzadatak je bio napisati kratku priču o osječkim javorovcima, koja će biti jednog dana objavljenja u Zbirci kratkih priča kada se skupi 20 izviđačkih priča o osječkim javorovcima.

Na 20. FIPO Festu izvedeno je i prikazano 27 pjesama, a Savez izviđača grada Zenica je uživo izveo pjesme “Savršen svijet” koju je otpjevala Lada Jurić, “Izaberi izviđač biti” koju je otpjevala Fatima Milak i virtualno pjesmu “Kapija” koju su otpjevali Lana Lazić i Harun Milak.
Drugog dana FIPO Festa tradicionalno se organizovao izlet koji je ove godine nosio naziv “U KRUGU I SRCU OKO NAŠEG OSIJEKA”. Cilj izleta je bio pokazati ljepotu zajedništva svih ljudi koji žive u okruženju Osijeka, pa su učesnici imali priliku obići na jugu Antunovac, Ivanovac, Markušac, Ernestinovo, na sjeveru na lijevoj obali Drave Tvrđavicu, te mjesta Baranje (Ugljerš, Vardarac i Bilje).

Završetak izleta i službeno zatvaranje 20. FIPO Festa organizivano je u obiteljskom gospodarstvu ORLOV PUT.
(slike i tekst preuzeti od IK Javor Osijek)